Skørbugens hærgen blandt tidligere tiders søfarende var frygtelig

Her er et billede af Niels Juls krigsskib under søslaget i Køge bugt? Skibet er ophængt på restaurant Arken i lystbådehavnen Køge og stedet er opkaldt efter Bibelens Noas Ark? Min farmor som blev født i begyndelsen af det 19. århundrede kendte Niels Juls historie fra Sæby Gård i Nordjylland, hvor hun var ansat som malkepige kl.6 om morgenen. Niels Jul ejede i det 18. århundrede Sæby Gård og det smukke Skovlyst, midt i Sæby Skov forlystelsesstedet, som tiltrækker tusindvis af turister hvert år. Midt i skoven ligger kilden som var et berømt sted i begyndelsen af det 19. århundrede med kurhotellet for syge mennesker.

Her er et billede af Niels Juls krigsskib under søslaget i Køge bugt? Skibet er ophængt på restaurant Arken i lystbådehavnen Køge og stedet er opkaldt efter Bibelens Noas Ark? Min farmor som blev født i begyndelsen af det 19. århundrede kendte Niels Juls historie fra Sæby Gård i Nordjylland, hvor hun var ansat som malkepige kl.6 om morgenen. Niels Jul ejede i det 18. århundrede Sæby Gård og det smukke Skovlyst, midt i Sæby Skov forlystelsesstedet, som tiltrækker tusindvis af turister hvert år. Midt i skoven ligger kilden som var et berømt sted i begyndelsen af det 19. århundrede med kurhotellet for syge mennesker.

Tobaksafvænning og gamle skibe?

Kilde: G.N. forfatter, klimatolog, helseskribent og økolog siden 1976

Gamle modelskibe blev min store interesse i 1961, som gradvis udviklede sig til naturmedicin i forbindelse med min alvorlig sygdom fra 1969-1976. Det var mit farlige job i skotøjsindustrien ved håndtering af "dioxindampe" og eksponering af industriens farlige giftstoffer i 1960èrne kviksølv i tænderne og tinnitus, som satte gang i min søgen og forskning i sygdomme!!... Da jeg tilfældig går forbi en antikvarisk boghandler på Vesterbrogade i 1973 og kigger ind ad forretningsvinduet, får jeg øje på en gammel bog "SUNDHEDSLÆRE" fra 1907, trykket af det Kgl. Hofleverandør. Bogen bliver den første jeg læser i mit liv og helt igennem over et halvt år. Den er så spændende, at jeg begynder at forstå hvorfor man bliver syg. Den starter med de gode og de dårlige slagter i det indre København bl.a. Adelgade og Borgergade og som lå ikke langt fra, hvor min mor bliver født i 1914, hvis mor var Københavner og far Bornholmer. Søren Kierkegaard skriver nogen lunde den samme historie og skæbne som Københavnerne oplevede med det skidne drikkevand, der løb side om side med kloarkvandet i rendestenen? De gode slagter lå i Borgergade og solgte kød til de kongelige og de dårlige slagter lå i Adelgade og solgte rådent kød til de fattige, som boede i baggårde lige som min mormor og morfar. Det sørgelige ved historien omkring SUNDHEDSLÆRE er, at de fattige spiste gammelt rådent kød, fordi slagteren så fidusen, at penslet kødet med skadelig hospitals "borsyre" så det så flot og nyelig slagtet ud.

Bogens læsning gav mig så meget viden, at jeg i 1985 søgte job og fik det som indeklimakonsulent for det Nordiske firma Scandion. Bogen SUNDHEDSLÆRE handlede også om boligforhold i det indre København bl.a. om kolerapesten som florerede i 1850èrne på Søren Kierkegaards tid der slog 7.000 københavner ihjel, mest gik det ud over befolkningen de stede, hvor kloarksystemet var beskadiget? Københavns drikkevandsforsyning var på den tid fremstillet af lange egetræsstammer, som var sat sammen med tjære og bej. Jeg kunne fortælle mange historier, derfor besluttede jeg i 2011, at oprette min hjemmeside vitanyhed.dk. som nu har været besøgt af 486.200 mennesker i 2017 og nu 534.500 december 2021.

Kilde: G.N , religionsforsker i kulturhistorie, naturmedicin, klimatolog og økolog siden 1976, søn af skibskok, bagermester Mynsterbageriet Vigerslevvej I.G. Nielsen og bibelsk kunstmaler 1958.

Det var min store interesse for modelskibe i 1961 (12 år gammel), som senere i livet fik mig til at gå på opdagelse i naturmedicinens verden p.g.a. min alvorlig kronisk mellemørebetændelse. I 1974 faldt jeg over en spændende artikel og bog, historie om skørbug og gamle skibe i det 14. årh. e.Kr.

Det var skørbugens hærgen blandt tidligere tiders søfarende som var frygtelig. Den tanke, at sygdommen skørbug kunne forebygges ved hjælp af en egnet kost, udvikledede sig kun meget langsomt. På langfart levede søfolkene mest af en kost, der var totalt fattig på et bestemt vitamin, som man senere fandt ud af er undværlig for mennesker, fordi mennesker ikke selv kan producere C-vitamin. Normalt sørgede man for langtidsholdbar proviant på skibe og som bestod af en tør hård kiks. Tørheden blev opnået ved, at kiksene blev bagt ad flere omgange for at få fugtigheden helt ud, så de netop kunne holde sig i lang tid uden at gå i forrådnelse, nøjagtig lige som, saltet oksekød og saltet flæsk.

Mellem d. 9. juli 1497 og 20. maj 1498 sejlede den portugisiske søfarer Vasco da rundt om Afrika fra Lissabon til Calcutta og opdagede således søvejen til Indien. Under rejsen døde 100 af hans 160 besætningsmedlemmer af skørbug på grund af mangel på C-vitamin.

I året 1577 blev en spansk galleon fundet drivende i Sargassohavet med alle ombordværende døde af skørbug. Sidst på året 1740 blev den britiske admiral George Anson sendt ud med en flåde på seks skibe, bemandet med 961 sømænd. Da de i juni 1741 nåede øen Juan - Fernandez, var mandskabet svundet ind til 335, så næsten to trediedele var døde af skørbug.

Forebyggelse af skørbug ved en egnet kost, udvikledes sig i 1536 da den franske opdagelsesrejsende Jacques Carter sejlede op af St. Lawrencefloden ad den til det sted, hvor byen Quebec nu ligger. Her tilbragte Cartier og hans mænd vinteren over. 25 af de søfarende døde af skørbug, og mange andre var alvorligt syge. En venligsindet indianer rådede ham til at brygge en te af blade og bark fra træet "arbon vitae", som betyder livets træ "Tuja" og give den til de syge besætningsmedlemmer. Behandlingen havde en gradvis og gavnlig effekt. Det blev senere påvist femhundrede år efter, at løvet eller nålene af tujaen indeholder omkring 50 mg C-vitamin pr. 100 g brygget tuja.

Mens den skotske læge James Lind i 1747 gjorde tjeneste i den engelske flåde, udførte han sit berømte eksperiment med 12 patienter, der var alvorligt syge af skørbug. Han satte dem alle på samme kost, undtagen for et enkelt stofs vedkommende, nemlig et af de stoffer, hvis virkning han ville afprøve C-vitamin. Ved skørbug gennemtrænger blødninger i stort omfang muskler og bindevæv, så patienten ser ud til at have været udsat for alvorlige knubs. Sygdommens sidste stadier kendetegnes ved dyb udmattelse, diarrè samt lunge- og nyrekomplikationer, der medfører døden.

En begyndende skørbug viser sig ved svigtende styrke, rastløshed og hurtig udmattelse. Huden bliver gusten eller mørk. Patienten klager over muskelsmerter og bliver stærkt deprimeret. På et senere stadium bliver ansigtet indfaldent, der kommer sår på tandkødet, og tænderne falder ud.

Skørbug (scorbutus) er således en mangelsygdom. Den forårsages af mangel på et bestemt næringsstof i kosten, som vi ikke selv kan danne, C-vitamin. Folk, der ikke får C-vitamin, bliver syge og dør. Skørbug har været kendt i hundrede af år, men først i 1911 blev den klart erkendt som en mangelsygdom lige som B1-vitamin blev for fanger i et fængsel på en øde Ø.

Om det livsvigtige C-vitamin

Hvor vigtigt C-vitaminet er, fremgår af at der i 1975 blev afholdt en kongres i New York, der havde samlet forskere fra hele verden, om emnet "C-vitamin". Årsagen til, at forskere og læger kan samles til en kongres om et så specielt emne, ligger sikkert i, at netop mangel på c-vitamin skaber store sundhedsmæssige problemer.

Der er næppe tvivl om, at mange mennesker i vor tid stadig savner C-vitamin, og at vi kan finde årsagen hertil i manglende kendskab til dette livsvigtige vitamin. Utrolig mange unge mennesker lever udelukkende af skadelig sodavand, Fastfood,  grillkød og Pizzamad, hvori c-vitaminet er ødelagt. Andre er slet ikke klar over, at C-vitaminet bliver ødelagt ved en temperatur over 60 grader. Endvidere skyldes mange menneskers mangel på C-vitamin, at de får for lidt rå frugt og friske grøntsager om vinteren og foråret med influenz - netop på det tidspunkt, hvor vi trænger mest til dem.

Det karakteristiske ved C-vitaminet er - dets optagende solstråler - i den åndsvidenskabelige terminologi, som vor egen dr. phil. Emiel Rasmussen, allerede beskrev om i 1933 bl.a. at vita betyder: livs aminernes (vitamin), det er udtryk for "lysæter" og som Bibelen beskriver: Giv den syge kraft?

Tryk på linket her: Vitaminer A.B.C.

Det er imidlertid vigtigt, at mineraler og spormineraler indtages i de rette mængder gennem sammensætningen, og afdøde civilingeniør Viggo Berthelsen har derfor lagt mange års studier mens han levede af mineraler til grund for sammensætningen af hans naturpræparat Scanalka, hvor han helbredte en 7 årige på for kræft fra Rigshospitalet, som med sine forældre gik under jorden og blev helbredt. Voggo Berthelsen siger tilsyneladende, at man opnår en mere effektiv udnyttelse af mineraler, når der samtidig indtages C-vitamin i naturlig form, og at tyske undersøgelser peger på, at hyben var en af de bedste C-vitamin kilder, lancerede, som Viggo Berthelsen tillige C vitamin præparatet Hycetamin, baseret på hyben. Scanalka og Hycetamin forhandles af helsekostforretninger og Matas.

Det er imidlertid vigtigt, at mineraler og spormineraler indtages i de rette mængder gennem sammensætningen, og afdøde civilingeniør Viggo Berthelsen har derfor lagt mange års studier mens han levede af mineraler til grund for sammensætningen af hans naturpræparat Scanalka, hvor han helbredte en 7 årige på for kræft fra Rigshospitalet, som med sine forældre gik under jorden og blev helbredt. Voggo Berthelsen siger tilsyneladende, at man opnår en mere effektiv udnyttelse af mineraler, når der samtidig indtages C-vitamin i naturlig form, og at tyske undersøgelser peger på, at hyben var en af de bedste C-vitamin kilder, lancerede, som Viggo Berthelsen tillige C vitamin præparatet Hycetamin, baseret på hyben. Scanalka og Hycetamin forhandles af helsekostforretninger og Matas.

Uden kalk, skriver Dr. A. Vogel i bogen

Uden kalk, skriver Dr. A. Vogel i bogen "Der Kleine Doktor", er det umuligt for kroppen at opbygge knogler, tænder og størstedelen af vore celler. Derfor er det vigtigt, at indtage kalkrig føde. Ifølge den verdenskendte schweizske naturlæge og leverandør af naturmedicin, dr. A Vogel, som gennem et langt liv har beskæftiget sig intenst lige som G.N. Vitanyhed.dk med urter og naturlige vitaminer og mineraler, spiller kalken en helt afgørende rolle også med D-vitamin med hensyn til modstandskraften overfor virus- og infektionssygdomme. Er kalkbalancen i uorden, kan vi ikke modstå et infektionsangreb, uanset om det drejer sig om de ganske harmløse sygdomme eller om de store infektioner i luftveje og slimhinder, ja, overalt i kroppen. Kalken er ikke blot et opbygningsmineral, men en forbindelseskomponent ved hvis hjælp skadelige slaggestoffer - især syre - udskillelsen gennem urinen. Det er primært i kosten, vi skal hente vort forsvar gennem en sund, grov fuldkornsernæring, rå grøntsager, sunde mælkeprodukter, rigelig væske, helst af urter og safter af frugter og bær. Kilde: G.N., søn af bagermester Ingemann Nielsen, Mønsterbageriet Vigerslevvej 276 - 1962-1965.

Bid i en citron og bliv klog. Her gælder det gode råd om tobaksafvænning!!..

Vidste du at en ½ presset citron i et glas vand to gange om dagen + en B-3-vitaminpille (nikotinsyreamid), er et af det bedste helsemiddel til tobaksafvænning? C-vitamin opløser nikotinsyren i kroppen, lungerne og pulsårerne, eliminerer forkalkning og nedsætter din hunger efter tobak og røg!!...Et glas Faxe Kondi og en ½ presset citron er den yperlig og velsmagende sodavandsdrik af alle mærker og et udmærket middel under en fest, som fortrænger tobakshunger?

Tryk på linket: Den døde krop sladre

Danske forskere overraskede: Derfor kan nogle covid-19 ramte være symptomfrie

Covid-19 virus

Covid-19 virus

Kilde: sidst i oktober 2020

 

Ingenøren: Danske forsker overrasket

Nogle mennesker bliver meget syge, når de bliver ramt af covid-19 coronavirus, mens andre står med en positiv test uden at kunne mærke noget som helst. Alle ser de dog ud til at kunne smitte andre.

Dette fænomen har en gruppe forskere på Aarhus Universitet undersøgt nærmere og er kommet frem til den konklution, at der simpelthen er tale om, at covid-19 virusen lusker sig uden om lungernes vagtværn, så det umiddelbare immunforsvar udebliver.

"Næsten alle virus har en grad af komponenter, der ødelægger interferonproduktionen (de signalstoffer, som former immuneresponset, red) og det er coronavirus især god til. Men vi må sige, at SARS-CoV-2 tager problemet til et helt nyt niveau," understereger Rune Hartmann, som er professor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik.

Han har i forbindelse med tidligere forskning i influenza set, at de såkaldte alveolære markrofager, som sidder uden på lungernes ydre cellelag - epitlet - som både fjerner støv og snavs, også holder vagt og udsender interferon, hvis de opdager uønskede gæster (virus).

Samtidig prøver de selv at arrestere den indtrængende virus, indtil hjælpen ankommer fra det øvrige immunsystem. Det betyder, at kroppen forholdsvis igangsætter en reaktion med feber i begyndelsen af en influenzainfektion.

Overraskende fund

Da coronavirussen ramte i begyndelsen af året i 2020, var det derfor oplagt, at forskergruppen også prøvede deres nyerhvervede viden af på denne for at se, hvor kraftige signaler, makroflagerne ville udsende efter mødet med SARS-CoV-2. For måske var der endnu mere kul på viden, siden folk blev så syge.

Forskerne fik fat i prøver af legemsvæske fra lungemedicinsk afdeling og indrettede et setup på lektor Christian Kanstrup Holms laboratorie:

"Her skyndte vi os at inficere cellerne med coronavirus. Og så skete der ingenting! Ved influenza så vi, at der straks blev produceret interferon, men med SARS-CoV-2 ingenting. Det var helt modsat af, hvad vi havde - regnet med, "fortæller den overraskende professor Rune Hartmann.

Han har ellers førhen arbejdet med de to kendte coronavirusser, den første SARS fra 2003 og den senere ankomne MERS. Selv om han ikke har holdt disse op mod de alveolære markofager, så husker han dog, at immunresponset ved disse to typer infektioner faldt mere promte, og derfor var det også langt nemmere at isolere de syge og få indkredset sygdommen.

Men den snedige SARS-CoV-2, som altså brager igennem den første port ind til vores celler uden at blive stoppet, kan altså nå at multiplicere sig en del gange, før det adaptive, eller erhvervede immunsystem inde i cellerne til sidst finder ud af, at noget er galt.

Yngre mennesker har bedre og mere fleksibelt immunsystem og så kan det for nogles vedkommende betyde forsvar, at der er så mange viruspartikler til stedet i kroppen, at kampen bliver så voldsomt, at det giver alvorlig sygdom fordi immunsystemet er på kraftig overarbekde. 

                                                                    ___________________                                                         

Livsvigtige vitaminer og mineraler blev allerede opdaget i 1930èrne af dr. pihl. Emiel Rasmussen i bogen "GRUNDSTOFFERNES STRÅLING"

Mange bliver mere syge af influenza og covid-19, end andre og det skyldes, fordi de har et alt for lavt tal i blodet af interfaron, vitaminer og mineraler, først og fremmest jern som er vigtig for optagelsen af ilt (negative ioner), zink, selen, C- og A-D-vitamin, Omega-3. Hvis man er syrlige i vævet og med surt blod (syre- basebalancen), er man tilbøjelig til påvirkning af influenza.

kilde: Julia Vøldan, tidligere kostekspert og forfatter til bogen "Syre-basebalancen)?

Lægernes manglende kendskab til vitaminer og mineraler i 1930èrne gjorde, at mange blev alvorlige syge i koncentrationslejre og i den almindelige befolkning på grund af manglende fornødenheder, kostelementer som var svært at anskaffe under 2. Verdenskrig? Her er en artikel fra Berlinske Tidende d. 16. juni 1974 om mirakelvitaminet, som klimatolog G.N. har gemt under titlen vita-nyhed.dk 

Cellernes immunsystem

De vigtigste bestanddele af det celleformidlede immunsystem er lymfocyterne og makrofagerne , som har en vigtig rolle i destruktion af det fremmede vævs indtrængen bl.a. virus. Makrofager kan destruere mikroorganismer, som er identificeret af mærket (antigen + antistof) af immunsystemet. De renser op, fortærer mikropper, virus og rengør vævet af skadelige stoffer. Markrofagerne er en slags hvide blodlegemer, som cirkulerer med blodet og æder skadelige virus, bakterier og kræftceller. De har en styrende funktion på lymfocyterne, som også er hvide blodlegemer. De styrer bl.a. T- og B-cellernes aktivitet ved at afgive et utal af forskellige biologiske aktive signalstoffer f.eks. stresshormoner serotonin. T-celler - hjælper til og angriber og dræber infektiose (virus) mikroorganismer ved at dræbe de af kroppens celler, som er berørt.

Makrofagerne er disse signalstoffer, der regulerer T- og B-cellernes virksomhed. De styrer også celledelingen. Markrofagerne har derfor stor betydning for produktionen af de egentlige anti-legemer. Bukkehornsfrø anses af afdøde naturheldreder Axel O. Hansen, som det bedste universalmiddel i kampen mod fremmedstoffer i kroppen, så her er fortællingen:

INTERFERON, C-vitamin, Jern og sund kost i kampen mod kræft og covid-19

ANNONCE i tidsskriftet NY TID OG VI (hæfte 8 oktober 1976

Øjensygdom: Jeg søger kontakt med mennesker, der har kendskab til eller egen erfaring med hensyn til øjensygdom. (Øjenlægen har konstateret en slags slørring af lincen), hvilket er det samme som begyndende grå stær.
A. Asmussen var vegetar og holdt meget af at læse NY TID OG VI, som jeg G.N. også gjorde. Han blev opfordret af G.N. til at tage èn skefuld levertran på fastende hjerte hver morgenen kl. 6.00, som han selv har gjort for sin alvorlige rygsygdom, kæntret hofte og skæve ryg med masser af smerter. Vegetarkost, kartofler med skræl har et stort indhold af silicium, zink og mange mineraler og A-vitaminer m.m., men kan ikke hamle op med levertran som indeholder et bestemt mirakel stof, idet synet bliver betydelig bedre efter at han har læst om øjenlidelse og levertran?

ANNONCE i tidsskriftet NY TID OG VI (hæfte 8 oktober 1976

Øjensygdom: Jeg søger kontakt med mennesker, der har kendskab til eller egen erfaring med hensyn til øjensygdom. (Øjenlægen har konstateret en slags slørring af lincen), hvilket er det samme som begyndende grå stær.
A. Asmussen var vegetar og holdt meget af at læse NY TID OG VI, som jeg G.N. også gjorde. Han blev opfordret af G.N. til at tage èn skefuld levertran på fastende hjerte hver morgenen kl. 6.00, som han selv har gjort for sin alvorlige rygsygdom, kæntret hofte og skæve ryg med masser af smerter. Vegetarkost, kartofler med skræl har et stort indhold af silicium, zink og mange mineraler og A-vitaminer m.m., men kan ikke hamle op med levertran som indeholder et bestemt mirakel stof, idet synet bliver betydelig bedre efter at han har læst om øjenlidelse og levertran?

Der findes et stof som hedder, "INTERFERON" og som dannes i rygmarven, vore celler ved indtag af masser af C-vitamin, hvilket er med til at angribe virus og helbreder andre sygdomme.!!...

C-vitamin bidrager til en normal funktion af immunforsvaret ved covid-19, beskyttelse af cellernes mod oxidativ stress, et normalt energigivende stofskifte samt til mindre træthed og udmattelse. C-vitamin øger også jernoptagelsen, og mangel på jern kan gøre dig mere modtagelig for infektioner.

Undersøgelse viser, at når du får nok c-vitamin i din kost eller tilskud (500 mg), kan det bidrage til at mindske symptomerne ved luftvejsinfektioner og ørebetændelse samt forkorte varighed af sygdomme, såsom almindelig forkølelse, øresmerter og bronkitis.

Der er ingen beviser for, at C-vitamin kan beskytte en mod coronavirus, men den kan nedbringe smitterisikoen hvis vi får tilstrækkelig med jern, A-D-vitamin og interferon.

Torskelevertran mod infektioner

Torskelevertran er spækket med A-D vitaminer. Forskning viser, at D-vitamin spiller en rolle i processen for celledeling, opretholder normale slimhinder mod virus og bakterie angreb, samt bidrager til normalt jernstofskifte.

En undersøgelse udført på Massachussets General Hospital som omfattede 19.000 deltager, og den viste, at personer med et lavere niveau af D-vitamin var mere tilbøjelig til at rappotere om en nyelig infektion i de øvre luftveje af virus og bakterier end dem med tilstrækkelige niveauer, selv efter justering af variabler såsom sæson, alder, køn, kropsmassage og race. Nogle gange kan man styrke sit immunforsvar blot ved at rette op på en ernæringsmæssig mangel og i vintermånederne med mangel på sollys. Når kroppen udsættes for sollys, dannes der D-vitamin i kroppen.

D-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktion, og selvom der ikke i øjeblikket er nogen forskning, der tyder på, at kosttilskud med D-vitamin mindsker risikoen for coronavirus-infektioner, er indtagelse af kosttilskud med D-vitamin f.eks. en skefuld torskelevertran en god, sikker og forebyggende metode til beskyttelse mod øget autommunitet såvel som en øget modtagelighed for luftvejsinfektioner.

Den fedtopløselige A-vitamin i torskelevertran er afgørende for et normalt syn og slimhinder samt en sund hud. Derudover bidrager A-vitamin også til immunforsvarets normale funktion, og gør sig dermed fortjent til en plads som et af de allerbedste kosttilskud, der kan styrke immunforsvaret sammen med D-vitamin.

Kosttilskud med mineralet zink, som findes i ydreskallen af biodynamiske kartofler, renser kroppen og har et stort indhold af "antioxidant", anvendes ofte som et håndkøbsmiddel (BUDGET SILICA & ZINK), fordi det bidraget til makronæringsstoffernes stofskifte, immunforsvarets normale funktion og beskytter cellerne mod oxidativ stress (ilter) og stabiliserer cellerne.

Forskning, der vuderer effektiviteten af zink, viser, at det kan gribe ind i en molekylær proces, der forårsager ophobning af bakterier næsepassagerne. Et kosttilskud med zink vil dog ikke være til gavn for de fleste, medmindre de har mangel på zink, hvilket er mere almindeligt hos ældre på grund af reduceret zinkoptagelse. For dem kan et kosttilskud med zink (f.eks. 20 mg pr dag) øge chancen for at undgå luftvejsinfiktioner, som det antydes i en undersøgelse af ældre på plejehjem i Frankrig. Andre, der kan have et lavt zinkniveau omfatter vegetarer og mennesker, der tager visse lægemidler, såsom mavesyrehæmmende medicin på lang sigt.

Tryk på linket her: Vitaminer A.B.C. 

Jern i kampen mod covid-19 virus

Gå til Bibelen og bliv klog?

Kilde: klimatolog G.I.N. religionsforsker i kulturhistorie og økolog siden 1976, søn af afdøde bagermester Ingemann Nielsen.

Allerede 950 år f.Kr., skrev bibelens Kong Salomon, historien om Kong Salomons miner, at jern i maden d.v.s. organisk jern, som findes i planter var livsnødvendig for mennesker.

Jernmangel var også dengang menneskehedens almindeligste gavnlige mineral. Vi ved f.eks., siger en af Danmarks dygtigste naturhelbreder i 1970èrne Otto Balling, at ved næsten alle former for kræft, er jernindholdet i over 96 procent af undersøgte tilfælde under den normale daglige indtag. Det førte til, at man efterhånden tilsatte alt såkaldt "beriget" mel og brød med jern, fordi det går tabt under maling af kornet. Biodynamisk mel har ikke mistet sit naturliget jernindhold, fordi det bliver malet på en gammeldags stenvalsekværn; derimod bliver det industrialiseret mel kværnet på en metalkværn, som gør at melet mister sit jern og mineral indhold af andre vigtige mikronæringsstoffer.

Det fik mig siger biodymagiker Otto Balling i sin tid til at påpege at kobbermangel, som direkte resulterer i jernmangel, kan udvikle kræft. Analyser siger intet om hvorfor jernindholdet i blodet er for lavt hos patienter, men samtlige kræftforsker dengang, siger Otto Balling er enige om at det ved kræft er underskud af surstof i cellerne (ilt), og at surstoffet blandt andet tilfører cellerne ved hjælp af hæmoglobin, som er en jernoxidforbindelse. Ved mangel på jern, opstår mangel på surstof i cellen, og derved kan kræft opstå?

En kostundersøgelse i Sverige for mange årtier siden har afsløret, at mere end hver tiende fik for lidt jern - i forhold til anerkendte daglig behov. Det var den svenske læge, som offentliggjorde en artikel jeg har gemt, der omtaler et overraskende stort antal tilfælde af jernmangel. Da dr. Sigvard Olsson ved Østersund Sygehus på to steder havde behandlet ti patienter med sygdomme, forteog han og hans kollegaer en undersøgelse af 347 personer. Fire ud af ca. 200 mænd - hele to procent af forsøgspersonerne - viste begyndende tegn på hæmokromatose (blodkræft). 42 procent af det jern, svenskerne får gennem kosten, stammer fra beriget fødemidler. De svenske læger siger ikke, at sygdomme direkte skyldes landets 30 - årige brug af jernberiget føde, men at de mennesker, der avtageligt disponeret for hæmokromatose, risikerer, af den bryder ud, hvis de har et stærkt forbrug af beriget jern i kosten.

Jern er nødvendig når knoglemarven hver dag laver hundredemilliarder røde blodlegemer. Der findes 4 gram jern i et voksent menneskes legeme fordelt på 2½ gram i de røde blodlegemer, 1 gram depotreservejern og resten i musklerne, en del enzymer og som transport.

Det er svært at spise sig ud af en alvorlig blodmangel, idet de røde blodlegemer med et underskud på 1 gram jern skal øge sit indhold med 500 mg, depotjern 400 mg og vævsjern med 100 mg. Blodmangel - Anæmi kan opstå efter mange infektionssygdomme, mave- eller tarmsygdomme, hæmorider, fejlernæring (også veganerkost), samt lidelser i binyre og ved store blodtab, menesrationer, graviditet. Er jernoptagelsen i organismen dårlig, vil også C-vitamin (kalium) balancen være svært at opretholde, da de følges ad. Især vegetarer skal være opmærksom på C-vitaminets effekt, da de ellers kan få svært ved at få nok jern. Efekten opnåes ved 25-30 mgC-vitamin, som omtrent vil fordoble jernoptagelsen. Det skal understreges, at C-vitaminet skal indgå i måltidet for at have nogen virkning. Hvis man drikker et glas appelsinjuce om eftermiddagen, har den ingen indflydelse på jernoptagelsen efter aftenmåltidet.  Modsat er det med veganer som kan få for lidt B-12 vitamin, når de ikke indtager mælk og andre dyriske produkter.  Overfor virus/bakterie og infektioner er kroppen ganske værgeløs, hvis jern/C-vitamin - balancen er brudt.

Man skal snarre fokusere på kinesisk te og i mindre grad kaffe i forbindelse med måltiderne, som kan nedsætte jernoptagelsen til det halve. Nu er det nok de færeste, der vil bryde sig om at undvære deres morgenkaffe eller kinesisk brune bladte. Det er heller ikke nødvendig, fordi den negative effekt kan modvirkes af C-vitaminet i f.eks. et glas morgen appelsinjuce eller en grapefrugt. Som suplement til de generelle kostråd kan det anbefales, at spise et stykke frugt og/eller grøntsager til hvert måltid. Det fremmer udnyttelsen af måltidets jernindhold. Også kød og fisk forbedrer optagelsen. Det er tvivlsomt om man får fuld udnyttelse af det jern som er beriget melprodukter, da gravide kvinder som får jerntabletter (uorganisk) i forbindelse med mælk og mælkeprodukter (kalcium) som kalk ødelægger optagelsen i organismen af jern? Råris og hirse giver mere jern end lever, som normalt anbefales af læger. Alle slags kornprodukter, som ikke er berøvet sine vitale dele med sprøjtegifte indeholder jern. Meget jernholdige er persille som nr. 1 og hørfrø, dernæst purløg, radisser, grønkål, rosenkål, selleri, spinat rodbeder, samt linser, bønner, ærter, grønne blade, agurk. Endvidere kan nævnes: hvedekim, klid, hasselnødder, mandler, figner, abrikoser, rosiner, dadler, hyben, jordbær, melon, sølbær, brombær, ribs og hyldebær. Af urter kan nævnes: brændenælde, jernurt (særlig rig) svine - nælde, lucerne, bønnespire m.m.. Tang som absolut det største indhold af mineraler, som opretter organismen og legemets elektrolytbalance sammen med jern. Jerntabletter giver ofte vrøvl med maven. Som nævn har  knust hørfrø det største indhold af organisk jern, ligeledes linolsyre der har stor indvirkning på infektionssygdomme (virus og bakterier) milten.

Børn der spiser sære ting, lider af jernmangel. Jernoptagelsen har også indflydelse på B1-vitamin - kobberbalancen. Jo lysere blodet er dets mindre har det af iltindhold (jernoxid). Jern er det mineral der giver mest energi til kroppen og har indvirkning på kønskirtlerne. Symptomer på jernmangel begynder med træthed, hovedpine, uaolagthed, nervøsitet, svimmelhed, træthed i ryggen, bleghed og kuldeskær. Det tager 1-3 måneder, at fylde sit jerndepot op.

Tryk på linket her og læs mere om Sæby Jernkilde i Nordjylland